Vroeger was het een ingewikkeld vak, roosters maken. Schoolroosters, bedoel ik dan, hoewel het lassen van metalen roosters ook vakwerk is. Dat weet ik als dochter van een smid maar al te goed. Lassen is al ingewikkeld genoeg, zeker als het netjes moet. En het lijkt mij helemaal ontzettend moeilijk om al die staafjes precies evenwijdig vast te zetten. Als ik dat moest doen zou het maar een schots en scheef roostertje worden, ben ik bang. Geen gezicht.
Maar ik dwaal af.
Schoolroosters dus. Ik herinner me uit mijn eigen schooltijd dat er ergens een enorm bord hing met gekleurde kaartjes erin. Spannend ding vond ik dat. Degene die de roosters maakte, volgens mij was dat een van de conrectoren, maar dat weet ik niet meer zeker, was dan in de zomervakantie uren aan het rommelen met die kaartjes om leerlingen, leraren en lokalen op de juiste manier bij elkaar te voegen. Dat zal niet gemakkelijk geweest zijn.
Toch hadden wij destijds nog een min of meer vrij vakkenpakket. Nederlands en engels waren verplicht, de andere vijf vakken mocht je zelf kiezen. Er was zelfs een mogelijkheid om een achtste vak te kiezen. Hoewel dat dan weer wel problemen met het rooster opleverde. Want aan het eind van de vierde werden een klasgenoot en ik bij de decaan geroepen, waar ons meegedeeld werd dat wij helaas geen achtste vak konden kiezen. Wij waren namelijk de enigen die dat wilden (van ongeveer honderd VWO leerlingen) en dan zouden alle leerlingen en de leraren enorm veel tussenuren krijgen door ons. Geen Frans dus voor mij. Want de keuze was voor mij tussen Latijn en Frans. Geen moeilijke keuze, Frans vond ik lastig, Latijn was leuk. De klasgenoot liet Latijn juist vallen en was toen ook tevreden. Probleem opgelost. Verder nooit problemen gehad met het rooster, ondanks die honderd leerlingen met al die verschillende vakkenpakketten. Ik had wel ergens twee tussenuren, maar dat vond ik niet erg. Daarin maakte ik huiswerk of ik las een boek. Lekker rustig.
U begrijpt waarschijnlijk al waar deze reis in het verleden naar toe gaat: tegenwoordig gaat dat anders. Op de school van de oudste dochters hebben ze een heuse roostermaakster. En die doet dat niet meer met die spannende kaartjes, maar met een computer. Je zou denken dat zoiets dus heel simpel is. Want ik neem aan dat die computer een roostermaakprogramma heeft, dat gemaakt is door een slimme programmeur. Die weet dat er geen twee kaartjes in één vakje passen, bijvoorbeeld.
Op de school van de oudste dochters zijn slechts twee VWO klassen. De “gewone” VWO klas, met een stuk of 24 leerlingen en de VWO-Anders klas, waarin mijn dochters zitten, met 12 leerlingen. De verplichte vakken, Nederlands, Engels, Gym en Literatuur 1 worden met de eigen klas gevolgd. Daarnaast zijn er vier profielen om uit te kiezen. Twee bèta profielen en twee alpha profielen. Allemaal met vaste profielvakken. Om het iets ingewikkelder te maken, zijn er binnen die profielen nog keuzevakken. En om het nog iets ingewikkelder te maken, mochten de VWO-Anders-leerlingen extra keuzevakken uit de andere profielen kiezen. Het moest wel “anders” blijven tenslotte. Van te voren was ons uitgelegd dat de lessen een ander karakter zouden krijgen. Er kwamen kernlessen en verwerkingslessen. Op die manier was het mogelijk dat leerlingen voor twee vakken tegelijk ingeroosterd werden. Het was de bedoeling dat ze dan alleen verwerkingslessen zouden missen, daar zou de leerkracht rekening mee houden.
Dat laatste werkt dus totaal niet. Want er zijn zoveel leerlingen met dubbele lessen dat er eigenlijk altijd wel ergens iemand ontbreekt bij die keuze vakken. Het gebeurt dan ook regelmatig dat een leerling belangrijke uitleg mist of zich zit te vervelen om dat zij (want ik bedoel natuurlijk een van mijn dochters) al het maakwerk allang af heeft.
En dan heb ik ook nog lastige dochters. De één heeft bij haar Natuur en Techniekvakken (Scheikunde 1 en 2, Natuurkunde 1 en 2 en Wiskunde B 1 en 2) biologie als profielkeuze vak en geschiedenis als vrije keuze. Ze mist dus regelmatig lessen geschiedenis, maar dat is redelijk te doen. Al zijn haar resultaten op dit moment niet zo bijster goed en gaat ze misschien geschiedenis laten vallen.
De ander is lastiger. Die kon niet kiezen tussen Cultuur en Economie. Ze bleef vorig jaar maar roepen dat ze “gewoon alle vakken” wilde hebben. En die heeft ze dan ook bijna. Naast haar Cultuur en Maatschappijvakken (tekenen, Literatuur 2, Frans, Duits, Aardrijkskunde, Geschiedenis en Wiskunde C) heeft ze als profielkeuze Spaans en volgt ze op eigen initiatief M&O (was vroeger Economie 2) en Wiskunde A. Op het 1 en 2 gebeuren ga ik maar even niet in, ik geloof dat zoiets bij Frans en Duits zelfs ook nog speelt. Wiskunde C is eigenlijk Wiskunde A 1, terwijl wiskunde A dus A1 en 2 is. Maar nu maak ik het nodeloos ingewikkeld voor de argeloze lezertjes.
Als ik haar vakkenpakket zo opschrijf lijkt het me inderdaad onredelijk zwaar. Maar ze houdt het vol, haar cijfers van de afgelopen toetsweek waren op een klein dipje bij Engels na, prima. Met zelfs een 9,9 voor wiskunde.
Maar toen kwam het nieuwe rooster. De bètakant van de klas had namelijk tot januari ook nog Frans en Duits (1). Dat hadden ze officieel in de vierde moeten afsluiten, maar dat is blijkbaar niet gebeurd. Of dat aan achterstanden ligt, of aan een bewuste keuze bij het indelen van de lessen, weet ik niet. We houden het maar op het laatste.
In ieder geval waren ze nog niet klaar. Maar tot grote opluchting van de vele talendeukjes aan die kant, is het nu echt voorbij. De talenuren zouden vervangen worden door extra uren Natuur- en Scheikunde. Vandaar dat nieuwe rooster.
Toen dat uitgedeeld werd, kreeg de dochter met al die vakken al tactloos te horen dat zij een ramp was om in te roosteren. Niet vanwege M&O en Wiskunde A, want dat doet ze zelf in overleg met de betreffende leraren. Nee, het was lastig dat zij de enige uit de klas was die Cultuur & Maatschappij gekozen had. We hebben het ook over een enorme klas van 12 leerlingen…
Maar tegelijkertijd hebben we het ook over de volkomen legitieme keuzemogelijkheden, die bovendien een half jaar lang gewoon geaccepteerd zijn. Ze had op het vorige rooster al een paar dubbele uren door Spaans, maar dat was goed te doen. Nu had de roostermaakster echter bedacht dat het best acceptabel was om Duits en Nederlands tegenover elkaar te zetten. Een verplicht algemeen vak en een verplicht profielvak dus. Ze krijgen slechts twee uur Nederlands dus dat kan ze niet missen. Wel drie uur Duits, dus je zou zeggen dat die keuze snel gemaakt is. Ja, maar helaas had mevrouw de roostermaakster op woensdag Duits en Frans tegenover twee uur gym gezet. Dochter zei wat wij ook al dachten: “Dan geen gym.”
Maar toen kreeg ze van twee leraren (overigens niet de gymleraar) te horen dat niet aanwezig zijn bij gym een onvoldoende voor dat vak oplevert. En met een onvoldoende voor gym mag je geen examen doen! Maar met een enkel uurtje Duits haalt ze datzelfde examen niet. En ze kan nu eenmaal niet bij twee lessen tegelijk aanwezig zijn.
U begrijpt, dat is wel erg veel last op de schoudertjes van een zestienjarige. Die kwam dus bijna in tranen en half overstuur thuis en legde het op onze schouders neer. Echtgenoot kwaad naar school gebeld. Pas met veel moeite een antwoord gekregen. Dat er min of meer op neer kwam dat wij lastig deden. Maar ze zouden dan wel een nieuw rooster gaan maken, het moest maar.
Waarin doorklonk dat het toch wel erg veel moeite was voor één leerling.
Maandag was er geen nieuw rooster, dinsdag ook niet. En vandaag is dus D-Day, met die rare dubbele lessen. Dochter heeft besloten dat het geen zin heeft om ons de betreffende coördinator nog eens te laten bellen (hij is er nooit en belt ook niet terug) en gaat het zelf met de leraren regelen. Het probleem met Frans is zichzelf overigens aan het oplossen. Deze lerares was nogal verrast dat ze op haar vrije dag ingeroosterd was en komt dus gewoon niet. Dat scheelt alvast een uur. En de lerares Duits wilde wel een tussenuur voor dochter gebruiken. Wat natuurlijk belachelijk is, moet zo’n lerares privéles gaan geven omdat de roostermaakster er een puinhoop van maakt.
Er was trouwens ook een leraar die spontaan twee klassen tegelijk les moest geven. Het lag dus niet alleen aan ons. Die leraren zullen ook wel geklaagd hebben en er zal uiteindelijk wel een nieuw rooster komen. Maar dat is blijkbaar nog steeds veel werk. Ondanks dat handige computerprogramma. Volgens mij zou zo’n programma moeten checken op dubbele uren en onmogelijke combinaties, sterker nog, zo’n programma zou dat moeten voorkomen. Maar blijkbaar zie ik het te simpel.
En nu ben ik dus al dagen aan het bedenken dat die ouderwetse gekleurde kaartjes in dat grote bord zo gek nog niet waren…
Ingeroosterd
Categorie: Persoonlijk